Na het snel achter elkaar omvallen van de crypto- en startupvriendelijke banken Silvergate, Signature en Silicon Valley Bank in de Verenigde Staten zien crypto-ondernemers zich geconfronteerd met een enorm gat. Sommige van hen proberen hun geld naar buiten de Verenigde Staten te verplaatsen, nu het aantal betrouwbare Amerikaanse banken en fintech-diensten waar ze terecht kunnen wel erg beperkt begint te worden.

Vooral Silvergate en Signature speelden een cruciale rol in het financiële systeem voor cryptostartups, zeggen meerdere oprichters van cryptobedrijven tegen Insider. Startups wenden zich nu tot andere Amerikaanse banken als Cross River Bank en Customers Bank. Maar hoewel die cryptodiensten aanbieden, doen ze niet aan het realtime verwerken van cryptotransacties, zoals de twee omgevallen banken wel deden. 

“Het zal nu trager gaan en er zal meer frictie ontstaan”, zegt medeoprichter Jonah Erlich van Den, dat boekhoudtoepassingen ontwikkelt voor decentrale autonome organisaties (DAO’s), entiteiten zonder duidelijke rechtsstatus.

De cryptowereld vreest dat Amerikaanse toezichthouders cryptobedrijven compleet gaan weren uit het Amerikaanse bankensysteem, zo blijkt uit gesprekken op cryptoforums en in Telegram-chats. Ondanks dat toezichthouders van de staat New York lieten weten dat ze Signature niet sloten vanwege zijn cryptoklanten, loopt er wel een justitieel onderzoek naar een aantal van deze klanten.

Er zijn dan ook crypto-ondernemers, vooral zij die al geld buiten de VS hebben gestald in bijvoorbeeld Dubai of Singapore, die zich zoveel mogelijk proberen te onttrekken aan het Amerikaanse bankensysteem. Het Europese bedrijf BCB Group en het op Bermuda gevestigde fintechbedrijf Jewel zijn bij hen erg in trek, zeggen verschillende crypto-ondernemers tegen Insider.

'Wanneer moeten we offshore gaan?'

Oprichter en CEO Alex Svanevik van de in Singapore gevestigde blockchaindata-startup Nansen zegt dat zijn bedrijf een rekening had bij Signature, maar het grootste deel van zijn geld al voor het sluiten van de bank had verplaatst naar de Singaporese bank DBS. Toch probeert hij nu ook een rekening te open bij de Amerikaanse bank BNY en andere banken, voor de nodige spreiding.

Signature was volgens Svanevik een betrouwbare bank, maar in licht van mogelijke maatregelen tegen Amerikaanse banken die cryptodiensten aanbieden "moeten we heel voorzichtig zijn met ons geldbeheer", legt hij uit.

Andere oprichters in de cryptowereld proberen zoveel mogelijk transacties in crypto te doen, om zo min mogelijk afhankelijk te zijn van banken. "Als we alleen met bitcoin of stablecoins zouden kunnen betalen, zouden we dat doen", zegt medeoprichter James West van cryptobeurs Globe.

Maar dat lukt lang niet altijd, omdat ook crypto-startups bepaalde transacties, zoals loonbetalingen, in dollars of andere traditionele valuta moeten afhandelen.

En startups die worden gesteund door Amerikaanse durfinvesteerders moeten ook een bankrekening hebben om hun geld te kunnen ontvangen. Zo had West bijvoorbeeld een klein gedeelte van het vermogen van Globe gestald op rekeningen bij zowel Signature als Silicon Valley Bank. "Investeerders hadden liever niet dat we andere dienstverleners zouden gebruiken", zegt hij over zijn beslissing om bij SVB te bankieren.

Meerdere oprichters van cryptobedrijven zeggen tegen Insider dat ze gebruik hebben gemaakt van de fintech-startup Mercury voor het doen van loonbetalingen en betalingen aan bedrijven die geen crypto accepteren.

Ittai Svidler, met Erlich medeoprichter van Den, zegt te zien dat steeds meer bedrijven proberen hun cryptotegoeden zelf te beheren en zo min mogelijk afhankelijk te zijn van derde partijen voor hun financiën. "Ze begeven zich met tegenzin buiten hun eigen keten", zegt hij.

Maar ook vertrouwen op crypto heeft zo zijn nadelen, blijkt na het omvallen van SVB. De stablecoin USDC zou een constante waarde van 1 dollar moeten hebben, maar ging omlaag nadat Circle - het bedrijf dat de stablecoin uitgeeft - bekendmaakte een flink deel van zijn reserves bij SVB te hebben gestald.

Oprichter Bec Jones van cryptobeurs Clutch zegt tegen Insider wat verlies te hebben geleden toen haar bedrijf zijn tegoeden in USDC om wilde zetten in andere cryptomunten.

Volgens Jones is het zorgelijk dat crypto-ondernemers vermoeden dat Amerikaanse toezichthouders maatregelen willen nemen tegen banken die zaken doen met crypto-startups. Het bedrijf van Jones is in de VS gevestigd en vertrouwt voorlopig op Mercury voor zijn financiële diensten, maar blijft alert op een mogelijke aanscherping van de regels. "Het is een doorlopend gesprek onder crytobedrijven", zegt ze. "Wanneer moeten we offshore gaan?"

LEES OOK: Cryptobeurs Binance is ondanks scherper toezicht steeds dominanter aan het worden, na het omvallen van concurrent FTX